[O2] TUTORIAL - Montaż grzanych siedzeń
Zwiń
X
-
jasiek2905, ostatnio mierzyłem matę siedziska z OII to miała coś koło 1,5 Ohm. W oparciu pewnie jest podobna i obje są połączone szeregowo ( a np. w SII dla odmiany są połączone równolegle ) czyli mamy ok. 3 Ohm/12V czyli teoretycznie ok. 50W. Ale na 36W powinno spokojnie ruszyć. Termistora nie sprawdzałem.
-
-
Witam, czy orientuje się ktoś jaka jest moc oryg. mat grzewczych i wartość termistora przy zimnych siedzeniach. Chciałbym założyć nie oryg. maty o mocy 36W i nap. 12V do oryg. sterownika 1Z0959772 tylko nie znam wartości oryginałów. Gdyby ktoś znał wartości lub zmierzył rezystancję mat i termistora to będę wdzięczny. Chyba, że ma ktoś na zbyciu maty i ewentualnie wtyczki i sterownik za rozsądną cenne.
Zostaw komentarz:
-
-
No to błysnąłemZamieszczone przez krzynolto akurat jest symbol plastiku z jakiego wytłoczona jest obudowaZamieszczone przez UraPA6-GF30A
numer sterownika widać na zdjęciu w tutorialu - 1Z0 959 772
jak masz taki sam to żadnych lustrzanych odbić nie robisz, musi być jak na schematach
poza tym zdjęcia się nie ładują
ops:
Muszę jeszcze raz sprawdzić...
Wolałem wrzucić zdjęcia na dropboxie, żeby nie obciążać pamięci serwera, ale jak widać nie było to najlepsze rozwiązanie...
Przynajmniej działają jak się je otworzy w nowym oknie.
EDIT:
Sterownik to 5K0 959 772 A.
Znając życie trzeba będzie posprawdzać dokładnie który kabel gdzie idzie
Zastanawiam się tylko, czy skoro panel climatica nie jest ze skody, tylko z Tourana, to czy nie powinienem zastosować reszty instalacji wg filozofii VW?
Co o tym sądzicie?
Wsadziłem bebechy z tego panelu (w sumie wszystko działa, nawet diody grzania foteli):Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
-
to akurat jest symbol plastiku z jakiego wytłoczona jest obudowaZamieszczone przez UraPA6-GF30A
numer sterownika widać na zdjęciu w tutorialu - 1Z0 959 772
jak masz taki sam to żadnych lustrzanych odbić nie robisz, musi być jak na schematach
poza tym zdjęcia się nie ładują
Zostaw komentarz:
-
-
Prośba o pomoc
Panowie,
Po przeczytaniu Waszych instrukcji podjąłem się montażu grzania siedzeń.
Jakiś czas temu wpadły mi w łapy wygodne siedzenia od Golfa Comfortline'a 2012.
Okazało się że mają ogrzewanie, tylko sterownik jest wbudowany w fotel kierowcy, a nie pasażera. Na szczęście ma to samo oznaczenie (PA6-GF30A).
Cały szczęśliwy kupiłem kostkę od kolegi superbmana (którego szczerze polecam i dziękuję za pomoc w montażu tempomatu na mrozie).
Niestety nie wszystkie piny w kostce odpowiadają położeniem pinom we wtyczce.
Kolory kabli również są inne. Podejrzewam że to fotele z anglika.
Zwracam się do Was z prośbą o potwierdzenie prawidłowości mojego domniemania.
Zakupiona wiązka ma następujące kolory kabli:
Białego nie ma, więc trzeba go dołożyć i wpiąć do Bordnetza w miejsce 21.
Czerwonego łączącego panel Climatic nie widzę, ale może się okazać że jest już w instalacji samochodu, jeśli nie - dołożyć.
Instalacja w fotelu kierowcy ma następujące kolory (widoczne jedynie przy kostkach sterownika i fotela - wszystko inne jest oklejone i ukryte):
Jako że jest to lustrzane odbicie (sterownik w drugim fotelu), to wydumałem że:
- skoro przewód niebiesko - biały (zamiast fioletowego) idzie do pinu 2 zamiast 7
- przewód fioletowo - niebieski (zamiast zielonego) idzie do pinu 4 zamiast 2, to powinien pójść do pinu 7, żeby się spotkać z biało - niebieskim kablem z wiązki.
Zapobiegnie to grzania foteli na odwrót od założonego schematu.
Wiązka przy sterowniku (fotel kierowcy):
Kostka fotela kierowcy:
Kostka fotela pasażera:
Przerobiony panel Climatica (dawca - VW Touran). Dużo roboty...
Czy możecie sprawdzić tok mojego rozumowania ze swoimi twardymi danymi oraz znajomością tematu?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w zapobieżeniu spalenia instalacji w aucie
Pozdrawiam,
Michał
Zostaw komentarz:
-
-
Jak nie masz climatronika to lipa z wizualizacjiZamieszczone przez meridomaniakW o2 FL będzie się wyświetlało na bolero czy do tego trzeba zmienić bordnetza?
Zostaw komentarz:
-
-
Czyli obcinamy ze starych i lutujemy. Można lutować przewody Ari Bag, nie będzie to coś niewłasciwego?
Zostaw komentarz:
-
-
pewności nie mamZamieszczone przez meridomaniaka co daje zakodowanie foteli?
ale np. nie włączy się grzanie jak masz load management aaktywny
pewnie odłączają się też przy rozruchu
i działają przy włączonym silniku
no i można je testowo w bordnetzie właczyć
tak jest, żółte wtyczki poduszek foteli są mechanicznie inne niestetyZamieszczone przez greg44różnią się w siedzeniach od FL i w siedzeniach od przed FL
Zostaw komentarz:
-
-
A jak jest z wtyczkami do ari bag w siedzeniach, gdzieś był wywód na forum, że różnią się w siedzeniach od FL i w siedzeniach od przed FL. Czy to jedyna różnica, reszta pasuje?
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol, a co daje zakodowanie foteli? Bo bez kodowania też działa. W o2 FL będzie się wyświetlało na bolero czy do tego trzeba zmienić bordnetza?
Zostaw komentarz:
-
-
ewidentnie jest to wiązka od fotela grzanego
natomiast nie widzę sterownika grzania - może jest wyżej?
potrzebujesz zrobić wiązkę w aucie i tyle, (potem zakodować interes)
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol, sorka że męczę ale dostałem takie foto. Czy po nim bardziej można stwierdzić że stolki są grzane??
Jeśli miałbym takie stołki to co mi jeszcze potrzeba oprócz panelu klimatronika żeby to ORI podpioąć?? Dziekuję!!
Zostaw komentarz:
-
-
wiązka od jednego fotela do drugiego i do klimatronika i do bezpieczników
a fotele powinny być kompletne
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol, dzięki. Jeżeli stołki były wypięte tylko z gniazda w "podłodze" i odkręcone to czy jest szansa że są kompletne razem z modułami?? Wystarczyła by tylko wiązka do panelu klimatyzacji i bezpiecznika ???
Dzięki
Zostaw komentarz:
-
-
patrząc na wtyczkę (o ile tam cos widać) to jest obsadzone parę pinów
a to wskazuje na grzane dupki
Zostaw komentarz:
-
-
Koledzy czy patrząc na poniższe foto można wywnioskować że stołki te posiadają podgrzewanie?? Mają jakieś wtyczki oprócz tej żółtej od AB.
Co myslicie???Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
-
MAKDevil, na pierwszej stronie krzynol wszystko podał
Zostaw komentarz:
-
-
Podłączam się do tematu grzanych jajeczek :lol:
Mam O2 z 2008 r klima manualna i w niej grzane fotele z OIIFL.
Proszę o radę jak je uruchomić aby grzały i co potrzeba dokipić :?:
Z góry dziekuję za zainteresowanie :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
Dobra, już spokojnie, zastanawiałem się jaki masz właśnie sposób na zgrabne podłączenie się pod listwę na bezpiecznikach 40-42... Teraz już wiem - dolutowujesz tam przewód.
Nie chodziło mi przecież o to jak osadzić sam bezpiecznik.
[ Dodano: Nie 13 Paź, 13 09:34 ]
Dobra, wsio odpalone...
działa
Dodatkowo - tego nie było przynajmniej w tym opisie... zakodowałem VCDSem w BCMie, że są grzane fotele.
Dodatkowo w adaptacjach klimatyzacji można ustawić, żeby ustrojstwo pamiętało stan grzania dupska, wtedy po powrocie do samochodu i uruchomieniu zapłonu stopień grzania kierowcy wraca na pozycję jaką zostawiliśmy przed wyjściem
Zostaw komentarz:
-
-
:shock:
dajesz dwa piny "dupki" w gniazda bezpiecznika, a w te dupki wchodzą "chujki" bezpiecznika
jeden pin podłączasz metodą lutowania do listwy zasilającej bezpieczniki 40-42
czarno zółty (taka miedziana zwora powinna być) z tyłu skrzynki
a drugi pin idzie do instalacji foteli
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: